Sergi Pusó Gallart
Índex
Biografia
Llibres
Informàtica
Esports
Fotos
Currículum
Contactar
Crèdits
La meva afició per la informàtica va començar quan el meu germà i jo vam tenir el nostre primer ordinador, un mític Spectrum 48k, després de convéncer els nostres pares que el necessitàvem tant per a començar a aprendre informàtica (motiu parcialment cert però secundari) com per a jugar a jocs d'ordinador (motiu real). A partir d'aquí vam anar tenint millors ordinadors fins a arribar als dies actuals dels PCs.

Tot i això, no vaig entrar en contacte amb el món Unix fins que vaig arribar a la universitat al 1995, i amb el món Linux fins al 1998 al realitzar el Projecte Fi de Carrera. A partir d'aquí, gràcies a la meva experiència a iAgora, vaig tenir la sort de començar a treballar en Linux durant dos anys i mig, en els que vaig aprendre molt dels meus companys i en especial del Roger Espel, un gran mestre que és el principal culpable de la meva afició a alguns dels programes esmentats abaix (mutt, vim, screen...).

A continuació us faré un repàs del software que trobo més interessant. No és necessàriament el millor ni segurament coincidirà amb les vostres preferències, hi haurà gent que preferirà l'emacs al vi i coses així, però la mostra dels programes escollits és per a que almenys serveixi de reconeixement al que m'han ajudat tots aquest anys.

Sistema operatiu: Linux

A nivell tècnic: estabilitat, flexibilitat i configurabilitat extraordinària. A nivell ideològic, és software lliure i un esforç col·laboratiu de milers de voluntaris a tot el món. Inicialment em va interessar principalment per la vessant tècnica, però amb els anys he anat apreciant tot el que suposa el moviment del codi obert i software lliure.

Fa temps hagués llistat SuSE com la meva distribució favorita, però ara mateix no em quedaria pas amb una sola sino que reconec la força de cadascuna en les seves especialitat: Debian per la seva estabilitat que la fa molt útil en servidors i pel model voluntari al 100%, Ubuntu per als PC d'escritori actuals i liderant la usabilitat, Red Hat com el valor més segur i la principal distribució per entorns professionals, SuSE com una de les més completes distribucions en tots els sentits, etc..

Eines de productivitat

El meu navegador favorit és el Firefox, prou potent de per sí i amb milers d'add-ons per a afegir més capacitats, per exemple el Feed Sidebar per a llegir els RSS amb les novetats dels meus llocs web favorits. Pel mail, acostumo a fer servir el Mutt, un client en mode texte molt configurable i que em permet emprar el Vim, el meu editor de text favorit, per a escriure els missatges.

A l'escritori, tinc preferència per KDE com a gestor de finestres, i de les seves aplicacions en destacaria l'Amarok com un completíssim gestor musical i el Kaffeine per a veure la TDT.

Pel que fa a programar, tinc en molta estima el Perl com a llenguatge de programació versàtil i potent. També cal destacar l'Apache com a servidor web, que segurament és la joia de la corona del moviment Open Source. Finalment, m'agradaria esmentar el WebMake que serveix per crear un lloc web a partir de plantilles ben estructurades, i que he fet servir per crear aquesta web.

Eines d'administració de sistemes

Pel que fa a administració de sistemes, no puc deixar de recomanar Nagios per a la monitorització de servidors i xarxes, i el venerable MRTG per a treure estadístiques de tràfic. OpenSSH és un clàssic per a l'accés shell remot i permet fer mil coses mes, rsync permet copiar i sincronitzar grans àrbres de directoris de forma eficient, i screen serveix per a tenir múltiples sessions en terminals de text. També voldria reivindicar strace com a una utilitat no massa reconeguda però que dona una informació inestimable a l'hora d'intentar desxifrar problemes aparentment inexplicables, i d'altres com grep o xargs per a fer virgueries des de la línea de comanes.
 
Última actualizació 4-Setembre-2008

Català · Español · English